Fundaţii – Asociaţii


ASOCIAŢIA CULTURALĂ „ATLANTISZ”
a luat fiinţă în anul 1999 cu intenţia de a prelua, sprijinii şi proteja tradiţiile vechi mai bine de o jumătate de secol a muzicii de fanfară din Ozun.

Sub egida asociaţiei activează o fanfară de tineret şi de copii, si totodată o trupă de majorete şi de copii. Asociaţia numără78 de membrii.

Fanfara de tineret şi majoretele participă la aproape toate reuniunile şi festivalurile de fanfară organizate în Ardeal şi nu numai. De mai multe ori au luat parte cu succese remarcabile la diferite festivaluri din Ungaria.

Sunt parte integrantă a vieţii spirituale şi culturale din regiune.

Programul lor este foarte diversificat. În repertoarul fanfarei întâlnim de la marşurile tradiţionale, prelucrările populare şi clasice, până la diferite genuri ale muzicii uşoare cum ar fi: samba, mambo, disco, woogie – boogie, rock and rolle etc.

Preşedintele asociaţiei şi dirijorul fanfarei este Ugron Ernő, iar conducătoarea trupelor de majorete, Ugron B. Kinga

 

Asociatia pentru Dezvolare Comunitara Durabila „ALUTUS”

A luat fiinta in anul 2013, luna februarie, la initiativa lui Catalin si Anamaria Lazar cat si a lui Shraer Mihai, profesor de lb. romana la Scoala Generala „Tatrangi Sandor” din comuna Ozun. Scopul asociatiei il constituie realizarea unei dezvoltari durabile prin protejarea mediului inconjurator, sprijinirea comunitatilor rurale si a grupurilor dezavantajate.

Desi infiintata recent, asociatia a reusit sa se implice in proiecte comunitare de anvergura dintre care amintim:

· Asociatia este coordonatoarea judeteana Covasna a Initiativei nationale „Plantam fapte bune in Romania”, reusind ca in data de 13 aprilie sa initieze si organizeze in judetul Covasna, una dintre cele mai mari actiuni de voluntariat , strangand laolata 570 voluntari pentru a planta 6000 puieti pe un teren agricol degradat in suprafata de 1,5 h. Alaturi de voluntari, asociatia a reusit sa aduca alaturi, in calitate de parteneri, pentru a sustine aceasta initiativa mai multe institutii oficiale, dintre care amintim: Institutia Prefectului Jud.Covasna, Consiliul Local Valcele, Universitatea „Babes Bolyai”-Extensia Sf.Gheorghe prin Facultatea de Inginerie a Mediului, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu prin Departamentul de Ecologie si Protectie a mediului, Inspectoratul Scolar Judetean Covasna, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Brasov, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Covasna cat si agenti economici cum ar fi: AUTOLIV, BERTIS, DIOSZEGI, TRICOMSERV, BUSTRADE, ANGELOEXPRESS si altii.

· Asociatia a reusit in premiera in jud. Covasna, ca in data de 8 iunie sa implementeze, cu sprijinul Institutiei Prefectului, a doua componenta a „Plantam fapte bune in Romania” si anume „Harta Taierilor de paduri”. Astfel, doua echipaje cu voluntari, impreuna cu reprezentantii Politiei, Jandarmeriei si ai Inspectoratului Silvic, au efectuat doua trasee in zona Covasna-Comandau, pentru a verifica modul de gestionare a padurilor.

· Asociatia a fost invitata la Casa Regala din Romania, Palatul Elisabeta, unde cu ocazia primirii Inaltului Patronaj din partea Altetei Sale Regale, Principesa Mostenitoare Margareta, a inmanat Altetei Sale un mesaj din partea comunitatii covasnene, reusind sa-si aduca si ea prin acest fapt, aportul la promovarea valorilor covasnene.

· Asociatia a fost invitata oficial si a participat la sarbatorirea Zilei Monarhiei, la Palatul Elisabeta in cadrul evenimentului „Garden Party”.

· Am fost invitati oficial la Gala Societatii Civile din Romania, editia 2013, cel mai mare eveniment destinat ONG-urilor din Romania.

· Tot asociatia a reusit sa sprijine actiunea „Copii covasneni viziteaza Parlamentul” si a asigurat transportul a 45 copii, cu posibilitati reduse, din Lunca Ozunului si Valea Mare la Bucuresti, unde acestia au vizitat pe langa Parlament, Muzeul de Istorie Nationala, Muzeul Satului, iar la intoarcere, obiective istorice din orasul Targoviste.

· „ALUTUS” in parteneriat cu Primaria Ozun, a organizat manifestarea „Dansuri si cantace populare romanesti” din cadrul Zilelor Ozunului, invitand formatia „Voinestenii” din Covasna.

· Suntem initiatorii si coordonatorii Sucursalei Covasna „Falco Tinnunculus” a Societatii Ornitologice Romane cat si a Cercului de Ornitologie „Mugurar” de la Palatul Copiilor din Sf.Gheorghe.

· Tot „ALUTUS” este initiator si partener in proiectul „Salveaza Delta!Scrie viitorul” finantat de catre Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania, prin care s-a organizat primul Concurs Regional de Ornitologie si Educatie Ecologica din Romania,la care au participat 7 judete din tara, aprobat de catre Ministerul Educatiei , destinat claselor V-VIII si inclus in Calendarul Activitatilor de Educatie Regionala din Romania(CAER 2013)

· Suntem initiatorii si organizatorii proiectului „Regandeste-Renunta-Reactioneaza”, un proiect ce se desfasoara in parteneriat cu TEGA SA, Palatul Copiilor si Asociatia ECOU si care vizeaza colectarea uleiului uzat alimentar folosind ca mijloc de transport unul alternativ si anume bicicleta, pe baza de voluntariat. Proiectul este in plina desfasurare.

· Urmeaza ca in data de 26 octombrie, tot in parteneriat cu Primaria Ozun, sa organizam manifestarea „Ziua Satului Lisnau Vale”.

Asociaţia Tinerilor din Sântionlunca – SZI@

Iniţiatorii Asociaţiei Tineretului din Sântionlunca -SZI@ – au fost Bajkó Barna şi Gábor Lehel. Ei au reuşit să mobilizeze 35 de tineri din sat.

Deoarece nu a existat o formă juridică a asociaţiei, tinerii au finanţat câteva acţiuni din cotizaţii, simbolizând în felul acesta că aparţin de o grupare. Astfel au comandat şi bluzele T-shirt cu inscripţia „Tineretul din Sântionlunca”. În activitatea lor, tinerii au fost ajutaţi de domnul profesor Márkó László.

În primii doi ani, tinerii au inclus în activitatea lor şi organizarea Zilelor Satului Sântionlunca. Au pregătit programe noi ca aceste zile să fie cât mai atrăgătoare.

La început sediul asociaţiei a constituit o problemă dar în martie 2012, domnul Primar, dr. Ráduly István, le-a oferit o sală corespunzătoare pentru sediu ce necesita o renovare semnificativă.

Renovarea a fost executată cu multă muncă din partea tinerilor grupării, sprijinul financiar fiind asigurat de Primăria comunei Ozun. Acest efort a fost recompensat de Primărie cu un echipament de tenis de masă ceea ce s-a dovedit să fie foarte util pentru petrecerea timpului liber în mod activ în rândurile tinerilor.

Iniţiativa acestor tineri a căpătat o formă juridică în decembrie 2012 sub denumirea SZI@, adică Asociaţia Tinerilor din Sântionlunca.

În anul 2012, SZI@ a colaborat cu organizaţia tinerilor din Fácánkert, Ungaria, într-un proiect în cadrul Youth in Action întitulat “Lumea cum o vedem noi”.

Pagina Facebook a Asociaţiei este:http://www.facebook.com/szia.sokk