Demeter Miklós – hangszerkészítő

mobil: 0728401871

Demeter Miklós vagyok. 1974, március 27-én születtem Sepsiszentgyörgyön. Középiskolai tanulmányaimat szülővárosomban végeztem, 1992-ben érettségiztem a Mikes Kelemen Líceumban. 2003-ban néprajz szakos diplomát szereztem a Pécsi Tudományegyetemen, 2008-ban magyar szakon fejeztem be tanulmányaimat az említett egyetemen.


Gyermekkorom óta életem része a kézművesség. Nagymamám szövőműhelyében töltöttem vakációim nagy részét. Középiskolás koromban kezdtem zenéléssel és hangszerkészítéssel foglalkozni. Egyetemi tanulmányaim ideje alatt kezdtem komolyabban foglalkozni a hangszerkészítéssel és a népzenével, illetve a régi zenével. Több éven keresztül muzsikáltam a pécsi Márkuszínház bábszínház előadásain, valamint a pécsi Hirës Pannónia régi zenei együttesben. Ez alatt az idő alatt népi- és régi zenei hangszereket, népi gyermekjátékokat és egyéb hagyományos használati tárgyakat készítettem. Megrendelések mellett kézműves vásárokon is részt vettem.


Egyetemi tanulmányaim idején ismerkedtem meg jövendőbeli feleségemmel, Petrova Anasztáziával, aki Udmurt nemzetiségű, és Udmurt- Magyar szakos lévén, cserediákként tanult a Pécsi Tudományegyetemen. Megismerkedésünk óta érdeklődésem az Udmurt népi kultúra felé fordult. 1999-2001 között több ízben indultunk néprajzi gyűjtőútra a Tatársztánban és a Mari Köztársaságban élő udmurtokhoz, ahol még fellelhető volt a hagyományos udmurt hegedűjáték. Ekkor határoztam el, hogy életcélom lesz a hagyományos udmurt hegedűjáték átmentése. Nekifogtam a hegedűkészítésnek, és igyekeztem elsajátítani az udmurt népi hegedűjátékot. Udmurt népzenei együtteseknek készítettem hegedűket és muzsikáltam az Ekton Korka nevű néptáncstúdióban. Néprajz és magyar szakos diplomadolgozataim témája is természetesen az udmurt néphagyomány.

2007-ig éltünk Magyarországon, 2001-ben megszületett Gyöngyi nevű kislányunk, 2004-ben második kislányunk: Kata.

2007-2011 között az Udmurt Állami Egyetemen dolgoztam magyar lektorként a Balassi Intézet munkatársaként. Ez alatt az idő alatt is több alkalommal jártam gyűjtőúton udmurt falvakban Udmurtiában, Tatársztánban és Baskíriában.

2011-ben hazatértünk Erdélybe, Bikfalván telepedtünk le. Jelenleg kézművességből és saját kertünk műveléséből élünk. Tagja vagyok a Romániai Magyar Népművészeti Egyesületnek, valamint a Székelyföldi Kézműves Egyesületnek. A feleségem nemezel, magam népi- és régi zenei hangszereket, és régi korok gyermekjátékait készítem. Rendszeresen részt veszünk kézműves vásárokon, kézműves foglalkozásokat is tartunk. Tiszteljük a természet ajándékait: a fát, a gyapjút, a diót-mogyorót, az agyagot. Célunk olyan egyedi játékokat, hangszereket és használati tárgyakat készíteni, amelyeken érződik a kéz melege, a szeretet szava.