Szociális intézmények

 

 

A Diakonia Keresztény Alapítvány egy non-profit, a keresztyén értékrendre alapuló szervezet. Missziójuk közé tartozik az élet óvása, szakmai segítség nyújtás szociális és egészségügyi problémákkal küszködő embereknek, mindenféle megkülönböztetés nélkül. Céljuk az egyéni és a kollektív felelősségtudat megerősítése és az intézményes diakóniai hálózat fejlődése az Erdélyi Refomátus Egyházkerület szeretetszolgálatának képviseletében.

 

Legmeghatározóbb tevékenységük az otthoni gondozó szolgálat, melynek keretében  idős, krónikus beteg, ágyhoz kötött, vagy mozgásában korlátozott, szakápolásra szoruló személyeknek nyújtanak segítséget felekezetre, nemre, nemzetiségre való tekintet nélkül. Otthoni látogatásaikkal és segítségnyújtásukkal napi rendszerességgel jelen vannak és az idős vagy beteg embertársaink szüksége szerint végezik a kért szakápolást . Szolgálatukkal méltó ápolásban és gondozásban részesítik az idősödő embereket vagy a betegséggel küszködőket.  Jeligéjük: „Szeresd felebarátodat, mint magadat.” (Mt 22,39).
A segítségnyújtást az ápolást igénylő személy, vagy annak hozzátartozói kérhetik a településeket ellátó ápolóktól, asszisztensektől. Az otthoni gondozás feltételeiről munkatásrsaik tájékoztatják az igénylőt, felmérik fizikai és egészségügyi állapotát, megállapodásban, szerződésben rögzítik a segítségnyújtás mibenlétét, és elvégzik a szakápolást vagy kezelést, az egyéni ápolási terv alapján, a beteg családorvosának vagy a szakorvosnak véleményét is figyelembe véve. A szolgálathoz tartozó kisjövedelmű idősek és betegek számára biztosítanak nedvszívót, pelenkát, tisztító- és tisztálkodószereket, esetenként ágyneműt, fehérneműt.

 

Az otthoni gondozó szolgálat beavatkozási területek szerint a következőkben nyújt segítséget:


 

Alapápolás:

Egészségügyi ápolás:

Szociális segítségnyújtás:

mosdatás, fürdetés, hajmosás, pelenka csere, fehérneműcsere, ruhacsere, ágyneműcsere, köröm és hajvágás, borotválás, etetés ápolási tanácsadás vérnyomásmérés, vércukorszint mérés injekciók beadása, sebellátás, kötözés vizelet-katéterek, vizeletzsákok cseréje, fülmosás, mobilizáció (mozgatás, masszírozás), egészségügyi tanácsadás közreműködés a háztartási teendők végzésében, gyógyszerkiváltás és gyógyszerszedés felügyelete, szennyes ruha és ágynemű mosodába szállítása, kimosása, közreműködés a beteg és orvos közötti kapcsolattartásban, segédeszköz kölcsönzés, látogatás, tanácsadás, tájékoztatás

 


 

Kapcsolattartó személy  – Uzon község: 

Karácsony Erika
Egészségügyi nővér

0736348231
0723684938