Monthly Archives: október 2013

VI. Uzon Községi Termésnapok – 2013

A hétvégén, sikeresen és eredményesen zajlott le az Uzonban hatodik alkalommal megszervezett termésnapok. Hála a viszonylagosan kedvező nyári időjárásnak volt is mit kiállítani. Szinte rekord méretű répával, krumplival meg tökkel büszkélkedhettek a község különböző szegleteiben tevékenykedő őstermelők.  A terménykiállításon kívül községen belüli és meghívott kézművesek is kiállították termékeiket.


A nyitóünnepségre szombaton 11 órakor került sor, ahol dr. Ráduly István polgármester, és a község vendégeként dr. Sümegi Zoltán, Tolna város polgármestere is megszólította az egybegyűlteket. A szorgalmas munka utáni megpihenésnek a fontosságáról, sikereinknek a méltó ünnepléséről valamint a mezőgazdaságban gyökerező hagyományaink megtartásáról beszéltek.


A nyitóbeszéd után kezdetét vette a kulturális programsorozat, amelyet az Atlantisz kulturális egyesületnek a gyerek fúvószenekara nyitott meg.  Volt kézműves foglalkozás gyerekeknek, asztali tenisz verseny illetve bemutatót tartott a Csere gyerek néptáncegyüttes. A mezőgazdászok érdeklődésére volt vetőmag illetve növényvédő szer bemutató a CHEMARK ROM KFT részéről.


A vasárnapi program Istentisztelettel kezdődött a református templomban. Ezt követően koszorúzás volt a központi parkban az Aradi Vértanúk emlékére ahol dr. Ráduly István polgármester az értékeinknek és szimbólumainknak a megtartásáról, de még inkább azoknak a bátor használatáról beszélt.  Hangsúlyozta az összefogásnak az erejét, pontosabban azt, hogy az állami megfélemlítés és koncepciós jellegű perek ma is léteznek, de nem szabad meghátrálni, hanem összefogással tömegesen kell fellépni identitásunkért, hiszen akkor nem tudnak megtorlásokkal élni velünk szemben.


Ezt követően a községi napokról elhalasztott, dr. Sümegi Zoltán, Tolna város polgármesterének a díszpolgárrá avatása következett. Uzon község tanácsosainak a társaságában vette át dr. Sümegi Zoltán az oklevelet és meghatódottan fejezte ki az Uzoni polgárok iránti elkötelezettségét, hozzátéve, hogy szívében mindig is Nagy Magyarország részeként tekint az erdélyi illetve székelyföldi magyarságra és ezáltal kötelességének érzi, hogy segítségére legyen a honfitársainak. A továbbiakban az Atlantisz fúvószenekar szórakoztatta a jelenlévőket valamint a szentivánlaborfalvi Székely István dalkör szolgált egy nótacsokorral.