Romániába való belépéshez szükséges formanyomtatvány

2021. december 20-ától a Romániába való belépéshez szükséges digitális formanyomtatvány a következő weboldalon érhető el: https://plf.gov.ro/

https://youtu.be/03NbiFgkp4k

Ki tölti ki a Romániába való belépéshez szükséges formanyomtatványt?
Minden olyan személy aki belép Románia területére és repülővel, vonattal, közúti vagy folyami járművel közlekedik.

 

Hol érhető el a digitális belépési formanyomtatvány?
A digitális formanyomtatványt elektronikusan lehet létrehozni a https://plf.gov.ro platformon, amelyet a           Különleges Távközlési Szolgálat (STS) fejlesztett ki az Egészségügyi Minisztérium feltételei szerint.
A formanyomtatvány kiállításához előbb be kell jelentkezni egy e-mail címmel, amelyre a felhasználó kap egy hozzáférési linket. Ez követően ki kell tölteni az űrlapot a kért adatokkal, ahhoz hasonlóan, ahogyan az EU-s Covid-igazolvány esetében is történt.

 

Mikor kell kitölteni a formanyomtatványt?
A nyomtatványt legtöbb 24 órával a Romániába való belépés előtt, illetve a határátlépést követő 24 órán belül kell kitölteni. Az űrlap kitölthető elektronikusan mobiltelefonról, táblagépről vagy számítógépről, és nem kell kinyomtatni.

 

Mi történik azokkal az állampolgárokkal, akik formanyomtatvány nélkül érkeznek a határhoz?
A határátkelőhelyekre formanyomtatvány nélkül érkező személyeknek 24 órán belül ki kell tölteniük az űrlapot. A digitális belépési űrlap kitöltésének elmulasztása 2000-től 3000 lejig terjedő bírsággal sújtható.

 

Ki ellenőrzi a formanyomtatványt?
Az országba való belépéskor a személyazonossági igazolvány/útlevél ellenőrzése után a határrendőrség számítógépes rendszere jelzi, hogy a személy kitöltötte-e a nyomtatványt.

 

Ha egy család több tagja együtt utazik, mindannyiuknak ki kell tölteniük a formanyomtatványt?
Ha egy család tagjai együtt utaznak, egy felnőtt kitöltheti a nyomtatványt az összes családtagra vonatkozóan.

 

Kiskorúak is kitöltik             az űrlapot?
A Románia területére belépő kiskorúak esetében a szülőnek, gyámnak vagy törvényes képviselőnek kell kitöltenie a nyomtatványt.

 

Milyen adatokat kell megadni az űrlapon?
1.   A személyi számot (CNP) és egyéb utazási adatokat a román személyazonossági igazolvánnyal utazó állampolgárok számára.
2.   Az útlevél- vagy személyazonossági kártya adatait, azok számára, akik nem román személyazonossági igazolvánnyal utaznak.
A közlekedési eszközre vonatkozó információk a menetjegyen vannak feltüntetve.

 

Be kell írnom az összes országot, amelyen áthaladtam?
A nyomtatványba meg kell jelölni a célországot, ahová utazunk, valamint azokat az országokat, amelyeken az elmúlt 14 napban áthaladtunk. Valótlan adatok megadása az űrlapon a Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint büntetendők.

 

Mi történik, ha hibát követtem el a formanyomtatvány kitöltésekor?
A mentés után az űrlap nem módosítható. Ha frissíteni szeretné az űrlapon szereplő adatokat, akkor töltse ki újra, és mentse el.
Az országunkba való belépéskor kitöltött összes űrlapot megtekintheti az alkalmazás “Nyomtatványok listája” menüpontjában.

 

Mi történik az kitöltött űrlapokkal?
A nyomtatvány segíti az egészségügyi személyzetet a járványügyi vizsgálatok elvégzésében és a lakosság érdekében történő egészségügyi intézkedések meghozatalában.
A nyomtatványon szereplő adatok alapján a közegészségügyi igazgatóság könnyebben azonosíthatja és veheti fel a kapcsolatot azokkal a személyekkel, akik utazás közben SARS-CoV-2 vírussal fertőzött állampolgárral kerültek kontaktusba.

 

Hol tárolják az űrlapon szereplő adatokat?
Minden űrlapot a román állam kommunikációs infrastruktúrájában tárolnak. Az adatokat fizikailag és jogilag védik, és nem adják át harmadik félnek.

 

Ki férhet hozzá az űrlapra bevezetett személyes adatokhoz?
Az űrlapra bevezetett adatokhoz csak a közegészségügyi igazgatóságok felhatalmazott munkatársai férhetnek hozzá, és ezek kizárólag járványügyi vizsgálatok lebonyolítására használhatók fel.
Az STS biztosítja a digitális belépési űrlapok kiállítására szolgáló informatikai rendszer különleges kiberbiztonsági intézkedéseit.

 

Hogyan tölthetem ki az űrlapot, ha nincs e-mail címem?
Azok, akik nem rendelkeznek e-mail címmel, rokonokhoz vagy közeli, megbízható személyekhez fordulhatnak, hogy kitöltsék ki az űrlapot személyes adataikkal.