A Székelyek Nagy Menetelése – 2013 október 27

 


Október 27-ike minden bizonyossággal egy új mérföldkő a Székely Autonómiáért folytatott küzdelemben. Ez Uzonban is látszott, hiszen óriási tömeg gyűlt össze az ökumenikus istentisztelet kezdetére. Csíkszéki testvéreink sokan érkeztek, táblákkal, zászlókkal, fúvós zenekarokkal és székely viseletben. Végre megmutatta a Székely Nép a valódi arcát. Erős és összetartó.


Minden generáció képviseltette magát ezen a kulcs fontosságú rendezvényen. A megmozdulás fontosságát az is jelzi, hogy nagy politikai beosztásban lévő személyek is jelen voltak. Uzonban tüntetett Klárik László szenátor, Borbély László illetve Kóródi Attila parlamenti képviselők is.


Az ökumenikus istentisztelet végeztével a hagyományőrző huszárok és az Uzoni Atlantisz fúvószenekar felvezetésével a tömeg Uzonból Szentivánlaborfalva és Kökös felé indult, hogy félúton találkozzanak. A rendezvényen több sajtóorgánum stábja volt jelen, a településen áthaladó autósok pedig nagy érdeklődéssel figyelték az eseményt. A szervezők szerint a menetelésen mintegy 120 ezer ember vett részt, akik élő láncot alkottak a Kököstől Bereckig húzódó 50 km-es szakaszon. Hatalmas élménynek és összefogásnak lehettünk a szemtanúi vasárnap kora délután.